101. ARTIVISME EN ELS JARDINS DE FRANCESC PEDRA I LOLA PEÑALVER AMB L’ESCOLA ERNEST LLUCH

El passat dijous 30 de gener de 2020, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), es va dur a terme l’acció d’artivisme de l’alumnat de 6è A i B de l’Escola Ernest Lluch als Jardins de Francesc Pedra i Lola Peñalver de l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta acció que també ha estat l’acte de cloenda de l’escola en la segona fase de la campanya “Com Vivim? Convivint: Per una escola i un món sostenible i de pau“ de la Fundació Akwaba, s’ha gestat a partir dels aprenentatges que l’alumnat ha adquirit en els diversos mòduls i espais de reflexió al llarg de la campanya.

Per a realitzar aquesta acció, l’alumnat va realitzar dues sessions preparatòries sobre artivisme dinamitzades per Contorno Urbano en les quals es van elaborar els cartells reinvindicatius i es van rumiar els conceptes o idees sobre les quals es basaria el mural, a través dels aprenentatges extrets, relacionades amb l’Ètica de la Cura, l’Economia Social i Solidària i la Comunicació NoViolenta.

Per obrir la jornada, des de la Fundació Akwaba es van dir unes paraules de benvinguda, es va destacar la importància de fer incidència al barri sobre els aprenentatges adquirits durant la campanya i es va comentar la història de les dues persones que donen nom als jardins; Francesc Pedra i Lola Peñalver.

A continuació, es va donar pas a l’alumnat per a que presentessin les seves propostes per a millorar el barri i el món a través d’una Carta formal que es va entregar a la regidora del districte, Olga Gómez, qui va dedicar unes paraules d’acollida a les propostes de l’alumnat. Aquestes propostes que s’han penjat de forma individual per la zona, tractaven l’Ètica de la Cura, la Comunicació NoViolenta i l’Economia Social i Solidària, conceptes treballats al llarg de la campanya.

B32A5604

B32A5659

Tot seguit, l’Esteban, especialista en artivisme i president de Contorno Urbano, ha explicat en què consistien les diverses activats sobre artivisme que s’han dut a terme durant la tarda de dijous en els Jardins de Francesc Pedra i Lola Peñalver:

B32A5664

B32A5705

Una de les activitats ha estat la creació d’un mural en els Jardins de Francesc Pedra i Lola Peñalver amb les propostes sorgides en les sessions anteriors sobre l’Ètica de la Cura, Economia Social i Solidària i Comunicació No Violenta. L’alumnat va expressar en aquestes sessions amb Contorno Urbano que volien un barri amb més espais verds, ja que fomentaria espais més familiars i on hi hagués una millor Ètica de la Cura. Per a realitzar aquest mural l’alumnat va haver de seguir unes recomenacions a l’hora d’utilitzar els esprais de pintura (guants, màscares protectores, distància correcta per pintar…).

Per altra banda, mentres una part del grup ha realitzat el mural, l’altre ha penjat els diversos cartells amb missatges positius sobre la cura de l’espai, promovent així la cura de l’espai públic arreu de la zona, ja sigui en papereres, faroles o pilons. L’alumnat ha estat molt entusiasmat de penjar els seus propis cartells en el barri.

B32A5834

L’última activitat en la qual hi havien dos grups realitzant-la, ha estat la creació de jocs a través de pintar el terra amb plantilles les quals tenien formes no tradicionals. Amb les formes que han quedat pot ser molt útil perque tant l’alumnat com els joves del barri ho aprofitin per jugar i passar-ho d’allò més bé!

Posteriorment, com a reconeixement de l’experiència i la participació viscuda, a cada grup-classe se li ha entregat una insígnia, per part de les talleristes Paula i Lucila, amb el símbol de la balança representant l’assoliment del procés de sostenibilitat econòmica i social viscut. Aquest símbol s’integra en un marc en el qual hi ha l’altra la insignia, en aquest cas de la pau, obtinguda en la primera fase de la campanya.

B32A6054

Agraïr a Contorno Urbano per la dinamització de la sessió, així com a l’alumnat  i professorat de l’Escola Ernest Lluch per el grau d’implicació! Moltes gràcies!

 

B32A5981